widget

Followers

Networked Blogs

Saturday, November 20, 2010


MahaL MahaL KiTa ~~♥(khas buat 'adam' ku)♥~~

Kebahagiaan terletak kepada mereka yang pernah menangis, mereka yang pernah terluka, mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba. Hanya mereka yang boleh menghargai kepentingan manusia yang telah menyentuh hidup mereka. Aku manusia yang pernah tersungkur dalam kekalutan dunia, aku manusia yang pernah rebah dalam kealpaan cinta duniawi. Mengingati titik-titik noda terdahulu di atas hamparan sejadah suci aku menadah kedua telapak tangan ini memohon keampunan dan rahmat dariMu agar diberikan aku hidayah serta taufiqMu supaya aku tidak tersimpang dari jalanMu, mengharapkan dipertemukan dengan bingkisan restu Yang Maha Mengasihani…ampunilah aku Ya Allah…..

Saat tasbih mengisi ruang kosong di jari-jari serta mulut dan hati bersatu berzikir mengingati ILAHI. Aku bermunajat di malam hari, merintih dan merayu kepadamu Ilahi…hilangkanlah kesakitan di dalam diri, berikanlah aku kekuatan menghadapi dugaan ini. Terlalu berat untuk aku terima namun aku pasrah sekiranya sakit yang kurasa ini menjadi penawar dosaku. Maka dikesempatan itu aku memohon kepada Ya Rabbi, melafaz kata-kata cinta indah yang mengalir berzikir di kidung doaku, hadirkanlah aku seorang ‘adam’ yang telus mencintaiku dan menyayangiku, yang akan memberikan aku kebahagiaan di dunia dan juga pembelaan di akhiratMu, seterusnya yang akan menjadi pemimpinku ke landasan SyurgaMu...Syukur kepadamu Ilahi…..

Aku telah diberikan anugerah untuk mencintainya..aku juga telah diberikan anugerah dicintai olehnya…Dan kini kami saling menggenggam anugerah dariMu. Meskipun jarak dan waktu memisahkan kami, jangan pernah jadikan itu sebagai penghalang cinta yang telah diberi dariMu...Dan izinkanlah kami untuk selamanya bersama dan menjaga anugerah dariMu…amin Ya Rabbul Izzati….

Destinasi cinta yang ku cari sebenarnya sudah terlalu hampir. Apapun yang kita cari dalam kehidupan ini adalah secangkir kebahagiaan buat perencah kehidupan sejati. Namun tidak semua keazaman merenjiskan penawar…kerana kita hanya merancang tetapi Allah yang Maha menentukan. Kesedaran yang harus kita sematkan bersama, bukan mudah melakar pelangi di langit yang tertinggi tanpa hadir gerimis dan sinar mentari…Redhailah kita dalam menghadapi apa jua ketentuan dan takdirNya kelak. Berdoalah semoga apa yang kita genggam ini adalah ketentuanNya yang sememangnya ditakdirkan untuk kita kecapi bersama…

Wahai si pemilik hatiku...sedarilah kita Cinta itu satu amanah. Ia bukan hak mutlak kita. Tidak wajar untuk kita jadikan amanah untuk memusnahkan atau memungkiri amanah yang lain. Kita hamba ciptaan Tuhan yang dijadikan berpasang-pasangan. Kita hanya meminjam anugerah Tuhan itu namun bila tiba masanya kita pasti akan pulangkan. Cinta yang hakiki datangnya dari Allah S.W.T semata-mata. Jika aku adalah cinta yang kau dambakan selama ini, maka cintailah Dia lebih dari diriku..kasihilah Dia lebih dari segala-galanya kerana hidup dan matimu hanyalah bersamaNya, cinta abadan yang boleh dibawa sampai mati.

Kepadamu yang bakal menjadi sebahagian daripada hidupku... Cintailah aku bukan kerana kecantikan paras rupaku, bukan kerana hangatnya cintaku, bukan kerana cintaku padamu tetapi cintailah aku kerana diriku seadanya. Jangan kau cintai aku seperti bunga kerana bunga akan mati kala musim berganti. Cintailah aku seperti sungai kerana sungai akan mengalir selamanya. Terimalah segala kekuranganku, kerana aku tidak sesempurna yang dikau sangkakan. Tapi ketahuilah aku dambakan cintamu untuk aku menjadi wanita sempurna di matamu.

Duhai nakhoda yang bakal membawaku belayar di lautan yang luas...telahku nyatakan padamu bahawa di permulaan ini aku hanya ingin 3 perkara sahaja darimu…jadikanlah aku matamu untuk kau lihat kecantikan dunia dan kebahagiaan akhirat kelak…jadikanlah aku telingamu untuk aku mendengar segala rintihan dan keluh kesahmu walau di mana saja dan apa jua keadaan kau berada... Tuhan menciptakan setiap manusia dengan dua hati, dimana satu hati lagi harus dicari, maka jadikanlah aku hati padananmu yang engkau cari-cari selama ini.

Untukmu si pemuja hatiku...aku inginkan cinta biasa namun aku ingin mencintai dan dicintai daripada ruh dan jiwa kita yang paling halus. Aku bukan sekadar dambakan cinta sejati tetapi aku inginkan cinta yang hidup, yang kekal di dunia dan juga singgah sana…Sesungguhnya ketahuilah olehmu, di dunia ini aku ingin menjadi pendukungmu, pembakar semangatmu, senyumanmu dan pelengkap hidupmu dalam menghadapi semua bahtera pelayaran dunia ini… Di hari pembangkitan nanti, aku ingin bangkit di sisimu menjadi pendampingmu di kala hari perbicaraan dan akan menjadi pengiringmu di SyurgaNya kelak…izinkanlah aku…

Kehebatan berkata-kata terletak pada lidah. Namun, sehebat mana pun kata-kata itu bertunjangkan pada hati dan pemikiran yang baik dan terbaik. Kejujuran adalah sesuatu yang bergantung pada terjemahan hati dan bukan sekadar gelinciran lidah. Keikhlasanmempunyai kilauan dan sinar, meskipun ribuan mata tidak dapat melihatnya. Jangan biarkan cinta menguasai diri, sebaliknya biarlah diri yang menguasai cinta, InsyaAllah kita mampu membuat keputusan tepat dalam membina sesuatu perhubungan bersulamkan kejujuran dan kepercayaan.

Aku akan menunggu…menunggu…dan terus menunggu kerana aku yakin kau pasti menjemputku……(^__^)  _♥You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com


Kenapa kucing tanam taik ia selepas berak?
Sampai lah ada sekali tu,saya pergi library masa kecik dulu,ada jumpa satu buku cerita tajuk dia lebih kurang “kisah kucing dan harimau”..Cerita dia mengenai kucing dan harimau yang berkawan baik lah.Bayangkan tw kucing kawan dengan harimau.

Macam logik juga kan cerita tu sebab dorang ni kan dari keluarga yang sama.Nak jadikan cerita,suatu hari,harimau amanahkan kucing untuk jaga makanan dia sebab dia ada urusan nak kena setelkan.Kucing pun setuju.Sepeniggalan makanan harimau dengan kucing tu,kucing tu lapar sangat2.

Kucing tu fikir,agak2 line clear ni,apa salahnya kan dia makan sikit..nak jadi cerita,dia terlajak makan sampai habis makanan tu semua..Kucing tu dah risau,macamana ni?Jadi ia terfikir dia terpaksa lah berbohong dengan harimau.Cakap je ada binatang lain curi makanan tu semua.


Bila dia dah tipu harimau tu,harimau tu pun ngamuk..dia menjerit..”siapa yang curi makanan aku.aku boleh detect siapa melalui taik dia nanti!!”..kucing tu takut..sejak dari tu lah sampai sekarang,bila kucing habis berak je,dia akan tanam taik dia tu..sebab takut harimau jumpa.

You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com


Tolong sampaikan pada si dia…

Tolong beritahu si dia aku ada pesanan buatnya..
Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya..
Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa..

Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..
Tolong nasihati si dia,jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..

Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..

Tolong ingatkan si dia. Aku terpikat kerana imannya bukan rupa..
Tolong ingatkan si dia. Aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta..
Tolong ingatkan si dia aku kasihinya kerana santunnya..

Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia..
Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya..
Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya..

Tolong sedarkan si dia. Aku milik Yang Maha Esa..
Tolong sedarkan si dia. Aku masih milik keluarga..
Tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar kepada keluarganya..

Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana..
Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta..
Tolong sabarkan si dia, bila jarak mejadi penyebab bertambah rindunya..

Tolong pesan padanya. Aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya..
Tolong pesan padanya. Aku tak mahu menjadi punca kegagalannya..
Tolong pesan padanya aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya..

Tolong khabarkan pada si dia. Aku tidak mahu melekakan dia..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita- citanya..
Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku..

Tolong sampaikan pada si dia. Aku mendambakan cinta suci yang terjaga..
Tolong sampaikan pada si dia,cinta kerana Allah tidak ternilai harganya..
Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa..
Tolong sampaikan kepada si dia kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiri...

Hanya engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia..
Moga pesananku sampai padanya walau aku sendiri tidak mengetahui siapa dan dimana si dia..
Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya..
Simpanlah pesanan ku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti...
You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com


SURAT DARI KEKASIH - UNTUKMU YANG SELALU KUCINTAI

Untukmu yang selalu Kucintai,
Saat kau bangun di pagi hari, Aku memandangmu dan berharap engkau akan berbicara kepadaKu, bercerita, meminta pendapatKu, mengucapkan sesuatu untukKu walaupun hanya sepatah kata...

Atau berterima kasih kepadaKu atas sesuatu hal yang indah yang terjadi dalam hidupmu semalam, kelmarin, atau waktu yang lalu...
Tetapi kulihat engkau begitu sibuk mempersiapkan diri untuk pergi bekerja... Tak sedikit pun kau menyedari Aku dekat denganmu...

Aku kembali menanti saat engkau sedang bersiap, Aku tahu akan ada sedikit waktu bagimu untuk berhenti dan menyapaKu, tetapi engkau terlalu sibuk... Di satu tempat, engkau duduk tanpa melakukan apapun...

Kemudian Aku melihat engkau menggerakkan kakimu. Aku berfikir engkau akan datang kepadaKu, tetapi engkau berlari ke telefon dan menelefon seorang teman untuk sekadar berbincang-bincang...

Aku melihatmu ketika engkau pergi bekerja dan Aku menanti dengan sabar sepanjang hari. Namun, dengan semua kegiatanmu, Ku fikir engkau terlalu sibuk untuk mengucapkan sesuatu kepadaKu...

Sebelum makan siang, Aku melihatmu memandang ke sekeliling, mungkin engkau merasa malu untuk berbicara kepadaKu, itulah sebabnya mengapa engkau tidak sedikitpun menyapaKu...

Engkau memandang tiga atau empat meja sekitarmu dan melihat beberapa temanmu berbicara dan menyebut namaKu dengan lembut sebelum menyantap makanan yang Kuberikan, tetapi engkau tidak melakukannya....

Ya, tak apalah, masih ada waktu yang tersisa dan Aku masih berharap engkau akan datang kepadaKu, meskipun saat engkau pulang ke rumah kelihatan seakan-akan banyak hal yang harus kau kerjakan.

Setelah tugasmu selesai, engkau menyalakan TV, Aku tidak tahu apakah kau suka menonton TV atau tidak, hanya saja engkau selalu ke sana dan menghabiskan banyak waktu setiap hari di depannya, tanpa memikirkan apapun dan hanya menikmati acara yang ditampilkan, hingga waktu-waktu untukKu dilupakan...

Kembali Aku menanti dengan sabar saat engkau menikmati makananmu tetapi sekali lagi engkau lupa menyebut namaKu dan berterima kasih atas makanan yang telah Kuberikan...

Saat tidur Kufikir kau merasa terlalu letih. Setelah mengucapkan selamat malam kepada keluargamu, kau melompat ke tempat tidur dan tertidur tanpa sepatahpun namaKu kau sebut. Tidak apa-apa kerana mungkin engkau masih belum menyedari bahawa Aku selalu hadir untukmu.

Aku telah bersabar lebih lama dari yang kau sedari. Aku bahkan ingin mengajarkan bagaimana bersabar terhadap orang lain...

Aku sangat menyayangimu, setiap hari Aku menantikan sepatah kata darimu, ungkapan isi hatimu, namun tak kunjung tiba...

Baiklah..... engkau bangun kembali dan kembali Aku menanti dengan penuh kasih bahawa hari ini kau akan memberiKu sedikit waktu untuk menyapaKu...

Tapi yang Kutunggu.... Ah tak juga kau menyapaKu.Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib, Isyak dan Subuh berlalu... dan...
Kau masih tidak mempedulikan Aku. Tiada sepatah kata, tiada seucap do'a, tiada pula harapan dan keinginan untuk bersujud kepadaKU...

Apakah salahKu padamu...?
Rezeki yang Ku limpahkan, kesihatan yang Ku berikan, Harta yang Ku relakan untukmu, makanan yang Ku hidangkan , Keselamatan yang Ku kurniakan, kebahagiaan yang Ku anugerahkan...

Apakah hal itu tidak membuatmu ingat kepadaKu..???!!!

Percayalah, Aku selalu mengasihimu, dan Aku tetap berharap suatu ketika nanti engkau akan menyapaKu, memohon perlindunganKu, bersujud menghadapKu... Kembali kepadaKu...

Yang selalu menyertaimu setiap saat,

ALLAH
Pemilik Sekelian Alam.

You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com


MUSLIMAH !!! AWAS !!!!!! 13 AURAT MU YG WAJIB DI JAGA..

Untuk dikongsi bersama..... .......

1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening - Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki memakai gelang berloceng - Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah.

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang - Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka - Petikan dari S ura h An-Nur Ayat 31.

5. Gigi - Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya - Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher - Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan - Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja - Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan - Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya - Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata - Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya - Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik - Petikan dari S ura h Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi - Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka - Petikan dari S ura h An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya - Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah - Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian - Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti - Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, An Nasaii dan Ibn Majah.

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut - Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya - Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

...........................................................................................You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com


KERANA AKU WANITAkerana aku wanita... kau fikir aku insan yang lemah... 
kerana aku wanita... kau fikir kau lah segalanya... 
kerana aku wanita... kau fikir kami ini hanyalah hiasan dunia...
 
kerana aku wanita... kau bebas melakukan apa sahaja...
 
kerana aku wanita... kami hanya perlu mendiamkan tentang apa yang berlaku... memerhatikan apa yang terjadi... tersenyum menanggung tangisan yang tak berlagu...
 

begitukah wahai kaum adam?

wajarkah perlakukan kami sebegitu wahai adam? 
di manakah peranan sebenar kau?
 
kenapakah kau melakukan semua itu?
 
adakah kerana kau ketua?
 
adakah kerana kau kata aku berhak atas segala?
 
adakah kerana kau kuat dan aku lemah?
 

Kau mencari manis dalam sifat wanita...
 
tapi adakah kau menghiasi dirimu dengan keindahan?
 
bukan aku mahu membuat perbandingan...
 
tapi kaummu juga yang berkata...
 
'Kami nk mencari yang terbaik utk diri kami...'

jadi, kami si hawa, tidak perlu memilih yang trbaik kah utk diri km sendiri? 
pernah kah kau terfikir akan itu, Adam?
 

kami bukan jenis yang memilih, Adam...

percayalah... tanyalah... mana-mana hawa... 
kami terima Adam bukan kerana paras rupa...
 
bukan kerana harta...
 
tapi kerana agama dan budi pekertinya...


tapi andai dirimu dihiasi dengan sikap yang 'baik'...

bagaimana kau akan menjadi Imam kami? 
Ayah kepada anak-anak kami?
 
Pemimpin keluarga kita ke jalan Ilahi...
 

Andai hari ini engkau menghancurkan hati-hati hawa lain...
 
apakah aku juga berpotensi untuk dihancurkan, Adam?
 
tidak mustahil bukan...?

itu yang aku bimbangkan, Adam... 

manis dlm wanita itu tidak perlu dicari...

sebaliknya pabila kau membuatkn sesuatu itu indah...
dengan sendirinya manis itu terserlah... 
tp biarlah indahmu itu seperti yang dituntut...

supaya manis yang akan terserlah itu akan lebih manis...
bahkan lebih manis drpd madu...
 
lebih harum drpd kesturi...
 

Adam...
 
aku bukan mahu mengajarmu...

jauh sekali bertindak kurang ajar...
tp kami, hawa, memerlukan kau dlm hidup kami...
dan ini hanyalah sekadar renungan bersama... 
agar kita sama-sama mngubah diri...

agar kau boleh nmpak manisnya dlm diriku...
agar aku boleh nmpak indahnya dalam dirimu...
wahai adam..
:)
You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com

4 Perkara Menguatkn Badan
*makan daging 
*memakai haruman
*kerap mandi
*berpakaian dari kapas

4 Perkara Melemahkan Badan
*banyak berkelamin (bersetubuh)
*selalu cemas 
*banyak minum air ketika makan 
*banyak makan bahan yang masam

4 Perkara Menajamkan Mata
*duduk mengadap kiblat
*Bercelak sebelum tidur
*memandang yang hijau
*berpakaian bersih

4 Perkara Merosakkan Mata
*memandang najis
*melihat orang dibunuh
*melihat kemaluan 
*membelakangi kiblat

4 Perkara Menajamkan Fikiran
*tidak banyak berbual kosong
*rajin bersugi(gosok gigi)
*bercakap dengan orang soleh
*bergaul dengan para ulama

4 Cara Tidur
*TIDUR PARA NABI
tidur terlentang sambil memikirkan kejadian langit dan bumi
*TIDUR PARA ULAMA DAN AHLI IBADAH
miring ke sebelah kana untuk memudahkan terjaga untuk solat malam
*TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan
*TIDUR SYAITAN
tiarap seperti tidurnya ahli neraka

You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com


10 KELEBIHAN COCA COLA ?

Artikel ini akan di delete dari layarminda. Sebelum (untuk beberapa waktu) dideletekan sahabat-sahabat boleh baca komen-komen dibawah, beberapa fakta yang perlu di fikirkan. Dan Di artikel ini admin menambahkan sedikit maklumat dari perbincangan sahabat-sahabat dibawah. boleh kita fikir-fikirkan.

"Setiap hari selasa ngan rabu aku mesti minum air coke nie lepas training rugbi. Memang sedap air nie. Sedap giler! korunk pun mesti ade yg suke air nie. Sama ada korunk tau atau x, sebenarnya air coke nie ade 10 'kebaikan' yg x disangka-sangka. Aku dpt bende nie dari emel yg member aku bagi. Ape lagi!!

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.


9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah

Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat. mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. dianak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di  dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men &  women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama  keturunan, diorg tak nak le mandul! kalau korang pernah terima  forwarded email pasal bertapa  
cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci
toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat  zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,

Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita.. jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com


AKU TINGGALKAN DIA DEMI ALLAH


Dengan nama Allah... sebaik-baik Pemberi Ganjaran.
Namamukah yang tertulis di luh mahfuz sana?
Engkaukah yang bakal menemaniku jalan menuju syurga?
Dirimukah yang akan melengkapkan separuh dari agamaku?
Aduhai pria.
Adakah kau yang tercipta untukku?
Jawab pertanyaanku ini.
Jawab!
Kau takkan pernah dapat memberi jawapan,
Kerna jawapannya bukan di tanganmu,
Tetapi di tangan-Nya.
Di tangan Tuhan kita; Allah,
Tuhanku dan Tuhanmu.
Gelisahku memikirkan dirimu,
Dan ketakutanku memikirkan Tuhanku,
Aduhai pria,
Maafkan aku,
Ketakutanku pada Tuhanku melebihi kegelisahanku memikirkanmu.
Jemput diriku pabila waktunya tiba,
Sebelum sampai saat itu, biarkan aku sendiri bersama Si Dia,
Akan kucipta cinta bersama Dia,
Sebelum kucipta cinta antara kita.
Jadilah dirimu kumbang yang hebat,
Dan doakan aku agar menjadi bunga yang mekar,
Untuk itu, Aku tinggalkan dirimu pada-Nya
Sesungguhnya aku bertawakkal kepada Allah Tuhanku dan Tuhanmu,
Tidak ada suatu binatang melata melainkan Dia-lah yang memegang ubun-ubunnya,
Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus.
Usah bersedih atas perpisahan sementara ini,
Jika benar aku tercipta untukmu,
Tiada apa yang dapat menghalangnya,
Sebelum saat itu tiba,
Berdoalah pada Allah moga diberi kekuatan,
Mohonlah padanya dengan penuh mengharap.
Yakinlah pada janji Allah!
Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga) [Surah An Nur: 26]
Sesungguhnya Allah takkan pernah mensia-siakan pengorbananmu,
Bilamana kita tinggalkan semua ini kerana Allah semata,
Yakinlah!
Akan ada sesuatu yang indah untukmu di pengakhiran nanti.
Dan sesungguhnya hari kemudian itu lebih baik bagimu,
Daripada yang sekarang (permulaan),
Dan kelak Tuhanmu pasti memberikan karunia-Nya kepadamu ,
Lalu (hati) kamu menjadi puas.
[Surah Ad dhuha: 4 & 5]
Beruntunglah kamu!
Tatkala Allah memilihmu untuk menyedari hakikat perhubungan antara lelaki dan wanita
Allah memilihmu!
Jangan pernah sia-siakan kasih sayang Allah ini.
Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya
Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu
Dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya
[Surah As Syams: 8-10]
Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan:
"Tuhan kami ialah Allah" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka,
Maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan:
"Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih;
dan gembirakanlah mereka dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepadamu
[Surah Fussilat: 30]
Dan tika kamu merasa lemah,
Mohonlah kekuatan dari-Nya,
Allah itu dekat,
Yakin pasti.
Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan,
Maka mohonlah perlindungan kepada Allah,
Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. [Surah Fussilat: 36]
Kamu dan aku adalah intan terpilih,
Berdoalah aku kuat dan tabah untuk menjaga kilauanku,
Berdoalah tiada sang kumbang durjana merosakkannya sebelum yang halal tiba,
Aku juga sentiasa mendoakanmu agar dalam peliharanya,
Sentiasa.

You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com