widget

Followers

Networked Blogs

Saturday, December 4, 2010


Saya Sayang SAHABAT

Bismillahirahmanirahim...Pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:


Pertama, pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

Kedua, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).

Ketiga, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat, pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima, sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

Kadang-kadang kita tak sedar,dalam diam,dalam sengaja mahupun dalam tak sedar kita melukakan hati seorang insan yang mana antara insan yang terpenting dalam hidup kita.Iaitu sahabat;
Tanpa sahabat hidup kosong,sunyi dan sepi.Bagaikan bulan yang tak di temani bintang.

Dan kadang-kadang sukar untuk menjaga keikhlasan walau ia senang untuk meniti di bibir.Salam kemaafan salam perjuangan dan salam persahabatan dengan salam kemaafan atas segala keterlanjuran dan kesengajaan dalam melukakan hati-hati insan yang sangat disayangi.SAHABAT.

Bukan kesempurnaan yang dijadikan ke atas diri ini melainkan kesalahan demi kesalahan atas kekurangan yang mengajar untuk menjadi lebih sempurna.Dan semestinya kesempurnaan itu wujud dipandangan matamu wahai sahabat andai itu yang sahabat lihat tentang seorang sahabat..^.^

Saya sangat menyayangi anda!=)

Salam persahabatan,
daia_kasturi


You Like It?? Sila lah LIKE ..
www.tips-fb.com

0 ulasan: